Thursday, July 24, 2014

BINARY : EMPAT

EMPAT


“Ayen, bak beg aku.” Wawa menghulur sebelah tangan.

Ayen menyambar beg Adidas biru muda. Cepat dibaling ke arah Wawa. Spontan beg ditangkap dengan sebelah tangan.

“Lambat!” Wawa merengus.

“Tahu.” Siapa suruh tidur kalau dah gap antara kelas hanya satu jam.





Arrrggghh!!

Tak pasti sama ada, jeritan itu berfrekuensi terlalu tinggi sehinggakan telinga Wawa sendiri tidak terdengarkan, ataupun jeritan itu sekadar terlekat di kerongkong. Wawa tepuk dahi dalam hati. Lewat lagi! Balik apartment, ingatkan nak lunchLunch pun tak sempat.

Nak salah siapa. Memang salah sendiri.

Kaki yang melangkah terasa ringan kemain. Tapak kasut yang menjijak tanah pun tak sempat nak berehat saat mendarat. Kurang lima detik, keempat-empat langkahan itu diatur laju ke arah lif.

Lewat. Tambah lagi kelas paling awal Lab Digital Electronics 205. Lagi teruk, lab assistant dapat Sir Jose. Kalau lambat, markah lab melayang. Memang bala!

Wawa mendahului ke dalam lif. Ayen menyusul. Cepat-cepat butang ground floor ditekan kuat berkali-kali. Lif bergerak perlahan.

Wawa membuka zip beg sambil menunggu lif ke ground floor. Sekeping roti dicapai. Sebelah tangan mengaminkan doa makan. Terus dia mencangkung bersandarkan dinding lif. Roti disuap ke mulut. Gelojoh.

Dibawah sedar, lagi tuan punya sepasang lagi mata di dalam lif menelengkan tengkuk memerhatikan. Pelik.

Wawa perasan diperhatikan. “What?? Aku lapar.”



[Binary : Empat]
Mana sama
Dibawah lembayung Islam
Dibawah tempurung gelandangan
Habiburrahim





Saturday, July 12, 2014

BINARY : TIGA


TIGA

“Assalamualaikum akak!” serentak dua suara menyapa.

“Waalaikumsalam.” Kak Jue menyambut salam Wawa dan Ayen. “Masuklah. Ramai yang dah ada.”

Kak Jue ajak mereka qiam di rumahnya. Kebiasaannya Wawa memang liat nak mengikut walaupun Kak Jue yang mengajak. Tapi bila dah ada yang meneman, tambah-tambah si peneman itu ialah Ayen, lagi dia cepat bagi kata setuju.

Wawa mengambil tempat di bahagian kanan sofa, Ayen di sebelah kiri. Beg sandang terus dibuka zip.

“Mangaii…banyaknya.” Kak Jue menegur.

Kedua mereka pecah tawa meraikan. Segenggam DVD dikeluarkan dari beg dan diletakkan di atas lantai.

“Pukul tiga saya kejutkan akak. Akak tidur lah dulu.” Wawa mengoyak senyum.

“Tiga episod, cukup la kan?” Ayen yang masih lagi membelek-belek DVD bersuara.

Kak Jue mencekak pinggang. “DVD dah satu beg, alat mandi taruk mana?”






Qiam berlangsung sehingga subuh. Longlai dibuatnya Ayen. Dah la semalaman tak tidur. Wawa dah awal-awal lagi pengsan. Tak guna, kata nak temankan tengok drama.

Dan pagi itu, selepas Subuh, Kak Jue bagi tazkirah. Maaf Kak Jue, saya memang tak boleh nak paksa mata ni lagi…

“والضالين عليهم المغضوب غير عليهم  انعمت اللذين صراط”
“Jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.” Kak Jue membacakan terjemahan.

Wawa yang di sebelah Ayen dah menggeleng. Jelingan jatuh kepada dada buku nota si teman yang penuh dengan contengan. Ni mesti terconteng ketika tidur. Keluh panjang dihela. Rusuk kanan Ayen disiku lembut.

 “Ayat ini akak lihat sebagai melengkapi ayat 10 surah al-Balad; ‘Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan.”

Dah satu beg penuh dengan DVD, sekarang mulalah nak menumpang baca terjemahan orang lain. Wawa menyibukkan diri menoleh ke Kak Amal untuk turut sama berkongsi. Ayen tak kurang menoleh ke kanan ke kiri tersengguk-sengguk.

“Dalam ayat 7 surah al-Fatihah ini, Allah menerangkan dua tentang perihal dua jalan yang wujud dalam Islam, yang mana, kedua-duanya diilhamkan olehNya sendiri kepada setiap hambaNya.”
“Dalam Islam ada dua jalan yang berbeza dari segala segi. Satu jalan taqwa, dan lagi satu jalan fasik. Satu jalan yang dilalui umat-umat terdahulu yang diredhaiNya, dan jalan yang selebihnya adalah sebaliknya.”
“Fitrah manusia itu sukakan kebaikan, kecantikan dan kebersihan.” Kak Jue makin galak bercerita. “Even baby sendiri reti untuk bezakan susu elok dengan yang dah masam. Masakan ada sosok-sosok tubuh yang mengakui hati mereka berpihak kepada kejahatan.”

Kepala yang tersengguk membawa fikiran kembali kepada sedar. Ayen membuka kelopak mata yang terasa berat perlahan-lahan. Sedar tak sedar, Kak Jue dah bacakan ayat tujuh surah al-Fatihah.

“Osem kan? Sekalipun Allah hamparkan kedua-dua jalan untuk kita, mustahil fitrah kita, yang ditiupkan oleh Allah sendiri, memihak kepada jalan kefasikan. Betapa ar-Rahman itu tidak pernah bakhil dengan syugaNya.”

Ayen menahan mata semahunya.

Patah kata dari peti suara Kak Jue seolah langsung tidak dihadami. Masuk telinga kiri keluar telinga kanan.

Yang dia tahu, dia langsung tidak tahu menahu hujung pangkal apa yang Kak Jue tazkirahkan pagi itu.

“Tak ada zon kelabu dalam Islam. Samada kita pilih hitam ataupun putih. Tak ada jalan tengah. Samada kita pilih jalan yang Allah anugerahkan nikmat, ataupun jalan yang Allah murkai. Sifir binari hidup ini mudah. Pilih dunia, akhirat syurga. Pilih akhirat, dunia penjara.”



[Binary : Tiga]
Dua jalan
Satu syurga
Sebelah sana durjana
Habiburrahim


Thursday, July 3, 2014

Love Me Butch



Nike sandang dihempas ke sofa. Badan ikut sama menyusul. Baring, malas.

Mata yang melirik dari muka pintu sekadar memerhati. Ni, dari tempat biasa la agaknya.

"Berapa minit lagi azan?"

"Lagi 15 minit. Dari mana?"

"Dominion road. Diorang ajak busking."

"By diorang, kau maksudkan...?"

"Bebudak Uni Hall. Karl and the gang." Kepala direhatkan malas ke atas kerusi. Tuala kecil diselimutkan ke seluruh kepala. "Nanti dah masuk waktu berbuka, tolong kejutkan."

Ajim sekadar mengangguk.




"Tiadalah hambaKu mendekatkan dirinya kepadaKu dengan sesuatu yang lebih aku sukai, daripada saat dia jalani apa-apa yang Aku wajibkan untuknya. Dan hambaKu itu tidak puas hanya dengan menjalankan yang wajib sahaja. Maka dia terus mendekat kepadaKu dengan hal-hal yang aku sunnahkan, sampai Aku mencintainya."

  
Dino memulas cili di dalam mangkuk berisi salad. "Mana dapat ulam?"

"Asian market." Ajim sengih. Jadi la salad buat ulam daripada tak ada langsung. "Lagu apa main?"

Dino jungkit bahu spontan. "Entah. Random." Salad dibawa ke mulut bersama nasi. Dikunyah perlahan. "Mula-mula Bittersweet, then Barricade - Love Me Butch..."

"Diorang kenal Love Me Butch?" Belum sempat Dino kenghabiskan ayat, Ajim terlebih memotong.

“Legend kot." Dino sengih.

"Malam ni turun?" Soalan yang turun dari langit gamaknya. Mana apinya?

"Kau gerak la. Panjang. Malas."

"Tak payah buat penuh."

"Imam Pakistan tu tak datang dah?"

"Kan dia dah balik ke Pakistan."

"Kalau imam yang tu aku nak la juga. Dua muka surat rasa macam tiga baris."

Kedua-dua pecah tawa. Tapi ada betulnya. Ah, depends. Ajim jungkit bahu.

"At least kau tak paksa la." Dino menutur rendah. Antara dengar tak dengar. Sayup-sayup ke telinga yang diseberang pinggan.

"Pardon?"

Dino menelan kunyahan. "Approach kau...aku suka."

Ajim sekadar mengangguk.

Dino menghabiskan sisa pada pinggan. Sejurus, pinggan dibawa ke sinki.

"Laaa, dah habis?" Ajim bertanya.

"Beranda jap. Dessert."

Heh! Ajim sengih. Faham benar dengan satu-satunya flatmatenya itu. Beranda. Hirup udara segar la tu.

Dino menyelak pintu beranda. Angin sejuk dari luar menyapa. Haihh, sum-sum tulang pun boleh menggigil ni! "Besok sahur pukul...?"

"5, okay ke?"

"5 minit awal, 4.55 kejutkan, boleh? "

Eh?" Ajim meneleng kepala. "5 minit berkira?"

"Got something to talk with Him." Rokok diketap pada bibir. Sosok itu terus keluar beranda.





"Maka jika aku mencintainya, aku akan menjadi pendengaran yang dia gunakan untuk menyimak. Aku akan menjadi penglihatan yang dia gunakan untuk menyaksikan. Aku akan menjadi tangan serta kakinya yang dia gunakan untuk bertindak dan bergerak." 



"Telur dengan kicap je?" Dino angkat kening.

"Correction : telur, kicap, nasi." Ajim menyaji kedua pinggan berisi sahur di atas kain alas. Dia bersila berdepanan Dino.

"Esok aku masak la camni."

"As you wish Monsieur!" Ajim buat gaya hat off.

Kedua-dua menyelam ke dalam sahur masing-masing.

"So, what'd you talk about with Him?" Ajim memecah sunyi tengah malam.

"Lorh, sibuk!"

"Dosa ke nak sibuk-sibuk?"

"Takut lahir ujub." Dino sengih. "Speaking of which…. apa maksud iman?"

Ajim jungkit bahu. "Definisi aku?"

"Whatever you wish."

"Iman tu..." Ajim buat gaya berfikir, mencari kata. "...termanifestasi dengan amal kot."

Dino angguk perlahan.

"Bilamana yang terbuat oleh kita itu bukan sekadar wajib-wajib saja, tapi melengkapkan lagi dengan amalan sunat, Allah pinjamkan telinga istijabahNya kepada hamba beriman untuk mendengar, penglihatan untuk memasang perspektif kebaikan, kaki dan tangan untuk berjejak atas Siratul Mustaqim."

"Cehh, ayaaattt..!"

Ajim tawa kecil. Telur dicubit sedikit, digaul bersama nasi. Disuap ke mulut.


"Besok sahur kejutkan 10 minit awal, boleh?"


"Jika dia memohon kepadaKu, Aku akan menjawab pintanya. Jika dia meminta perlindungan, maka Aku pasti melindunginya."


[Love Me Butch]
Iman itu kompleks
Ia bangunan-bangunan kewajiban
Terlekap dengan amalan tambahan
Selamat beramal :)
Ramadhan Kareem
Habiburrahim


Tuesday, July 1, 2014

Rimbunan Shalih



Kecil biji awalannya tanpa nilai
Mulaannya meruak akar
Terjalar menyeruak tanah

Sejajar sejalan
Akar yang menghunjam, menggagahkan
Reranting dan daun yang mengintai
Terkokohkan dek mineral nan baja
Terlembapkan tirta

Lantas hasilnya sunnatullah yang niscaya
Terkalahkan kecil biji

Mari memakna Ramadhan dengan menanam biji-biji amal
Sang niat menghunjam mengukuhkan
Terbajakan iman
Terlembapkan ikhlas
Lantas yang menyeruak itu akhlak

Syawal ini,
Mari menuai buahan taqwa
Rimbunan shalih bagi teduhan buana

[Rimbunan Shalih]
Ramadhan Kareem
:)
Habiburrahim


Monday, June 16, 2014

Yang Maha Indah



Patah Kalam Agung tak asal pilih,
Ada hikmah

Kalaupun al-Alim tak berpayah mempersembah rupa fisik GHAIB syurga
Dipan-dipan, bidadari bermata jeli dan sungai underneath,
Kenapa bukan rupa fisik Dia?

Malah
Ganti nama silih ubah
Agar rupa fisik Tuhan tak tergambar akan lintasan minda
Tak terukir dek lintasan otak

Patah Kalam Agung tak ayal dipilih
Ada bijaksana


Buat hati yang tak henti taat
Lidah tak lelah basah syahadah
Perbuat tak rehat
Yang Maha Indah teruntuk kalian

[Yang Maha Indah]
Kelak
Habiburrahim


Sunday, June 15, 2014

Binary : Dua




Cuaca di luar tingkap keretapi mendung. Biasalah, pertukaran musim, nak masuk musim sejuk. Sejuk Auckland tak sejuk sangat pun. Paling sejuk pun setakat 3 degree celcius. Tu pun masa Subuh.

Hujung minggu itu, dia berteman si Ayen untuk membeli komponen elektronik untuk projek berkumpulan mereka.

“Macam…” Wawa membelek handout tentang projek untuk Object Oriented Design 202 itu. “…susah.” Keluh panjang dihela.

Ayen berpaling ke sebelah kanan. “Nahh, it should be just fine.” Ayen menenangkan. Seketika matanya tertangkap playlist di skrin mp3 Wawa. “Wait..kau layan Papa Roach?”

“Kau pun?”

“Aku layan ‘Won’t let up’ bila aku wired in.” Wired in. Bahasa budak-budak computer systems atau software bila nak isolate diri daripada external world untuk buat programming. “Kadang-kadang, aku ulang dua tiga puluh kali sampailah lagu ini berhenti.” Kalau dah berhenti tu, dia tahu la dah 80 minit dia habiskan masa untuk programming.

“Laaa..bukan senang kot nak cari kau.” Pecah tawa.

“Huhh?” Ayen angkat kening bertanya.

Wawa senyum. Ya la, semua orang asyik nak pandang pelik je bila dia layan Papa Roach, Led Zeppelin bagai. “Last Resort punya headbanging memang gila-gila. Haha.”

“Tu tak masuk kalau letak ‘To Be Loved’ lepas daripada ‘Last Resort’ dalam playlist.”

Ni kalau Nadhiya dengar dah pening dah ni. “Itu dah minat terlajak namanya.”

“Sue me.”







Aduh! Ayen menggosok-gosok dahi yang terhantuk dek beg Wawa. Kut ya pun nak marah, jangan campak-campak beg macam peluru sesat.

Wawa sekadar mengangkat tangan memohon maaf. Riak wajah tawar bercampur muncung di mulut sepanjang sedepa. Ayen melirik matanya ke arah Wawa yang melabuhkan badan ke atas rumput bersebelahan dengannya.

“Apa jad…”

“Zip it!” Wawa memintas.

“Aku tak…” Ayen mengalihkan pandangan dari Wawa ke langit lepas. “I’m all ears if you feel like spilling.” Datar ayen bersuara.

“Girly!”

Ayen tak membalas. Matanya masih tak lepas dari pemandangan langit jingga dari rumput hijau Albert Park.

“It’s Haikal.”

“Lagi?” Ayen memandang tepat muka Wawa. Giliran Wawa memandang langit lepas. “Who is this Haikal anyway?”

“Perempuan.” Wawa menghirup juga air di tangan tanpa menghiraukan Ayen dah membulatkan mata sebaik dia menuturkan seorang Haikal adalah perempuan.

Mati-mati aku ingat lelaki.

“Ingat aku jenis yang girly-mirly ke nak kisah lelaki?”

“Hormon sekarang bukan boleh buat main bro.”

Wawa menjulingkan mata. “Dah kau pun buang tabiat ke apa main-main dengan hormon?”

Pecah tawa. “So, again, back to this female Haikal. Hormonal changes jugak ke yang mengubah jantina?”

Dan ketawa Wawa turut sama pecah. “Haikal tu, nama yang aku letakkan untuk mereka-mereka yang…” Wawa pandang ke atas. Keluh panjang dihela. “…how do I put it? Judgemental. Kot. Aku panggil Haikal sebab nak elak mengumpat.”

Entah kenapa, lidahnya lancar menghambur segala yang terperap di kerongkong selama ini. Mungkin sebab Ayen sama meminati Papa Roach. Mungkin sebab Ayen juga turut sama bertudung.

Atau mungkin sebab dia tahu, Ayen tak termasuk dalam golongan mencanang-canang agama, tapi menggelar mereka-mereka yang tidak mengikut arah tuju mereka sebagai religious sceptics.

Tak dinafikan, bukan semua tergolong dalam kalangan sebegitu. Atau lagi spesifik, mungkin bukan Nadhiya. Dan mungkin bukan Kak Jue. Atau Kak Kaie, Kak Amal, Kak Ayie.

Mungkin bukan semua.

Dan sungguh, entah bagaimana, rentak rancak perbualan itu boleh bertukar serious dan melankoli secara berperingkat. Dia sendiri tidak sedar akan perubahan rentak bualnya bersama Ayen.

“I’m tired of being the one who listen la Ayen. Teruk sangat ke orang yang tak bertudung sampai nak marah-marah tak tentu hala?” Peristiwa tadi tengahari menjengah benak, yang membawa kelenjar mata berpenat lelah memaksa mata untuk menangis.

Ayen senyap, ruang bicara diberi sepenuhnya untuk Wawa.
[Kredit]

“Kalaulah dia orang, these Haikal-Haikal jerks baik sangat, why didn’t they talk me into being one of them? Kenapa nak perlu marah-marah, tinggikan suara?” Matanya mula memerah.

“I hate all Haikals! ” Dan butir jernih itu mengairi juga pipi merah padam tersebut.

Ayen diam lagi. Seketika, kunci basikal dikeluarkan dari poket, dihulurkan perlahan-lahan ke arah Wawa.
Wawa mengalih pandangan ke Patrick Star di tangan Ayen.

“In case I’m not around in the future, he’ll listen.”




[Binary : Dua]
Everyone's narcissistic
They just don't show it as much.
Habiburrahim


Tuesday, June 3, 2014

BINARY : Satu



SATU

Kedua-dua pasang mata teliti tanpa lenguh mencari nama. Jari-jari telunjuk kanan berlumba-lumba mencari nama.
“Josiah dengan Vivian satu group.” Wawa memberitahu. Matanya masih lekat pada skrin komputer. “Group 23.” Too bad. Diorang budak computer systems, programming memang power. Dan antara classmates yang paling mereka rapat.
“Group 38,” Nadhiya bersuara.
Automatik Wawa berpaling. Terus kepala dibawa ke skrin computer Nadhiya.
“Kita satu group,” Nadhiya membaca senarai nama dalam jadual yang terpampang di skrin.
“Kebetulan.”
“Lagi seorang budak computer systems.”



Ain Irani Rahman.  “Malaysian?” Wawa menatap kertas di tangan kiri, sambil tangan kanan membawa muffin ke mulut.
“Permanent resident kat sini.” Nadhiya membalas. “Tapi aku tak rasa orang panggil dia Ain.”
“Dah tu, Irani?” Wawa jungkit bahu. Mungkin sebab dia buat program twinning. Jadi Nadhiya lagi tahu selok-belok Auckland ini.
“Hey!”
Terus kedua-dua membawa alam fikir dari meja bulat mereka ke sekeliling Engineering Café.
Dia? Wawa menelengkan kepala ke kanan. Mamat ni?
“Hey!” Lagi sekali suara itu menyapa, kali ini pandangan tepat dibawa ke wajah Wawa. Tangan kanan diangkat menyapa.
Wawa membalas sapaan tangan kanan itu.
“You yang I terlanggar hari tu kan?” Si galah itu lagi bersuara menanya.
Wawa sekadar mengangguk. Mati-mati aku ingat mamat ni lelaki! Benak masih lagi sukar nak menafsir.
“Sorry about yesterday. I didn’t properly apologize.” Senyum nipis terukir di bibir gadis bertopi itu.
“No sweat.”




“By the way…?”
“Ya?”
“Ayen.” Ain Irani Rahman menghulur salam.

“Wawa.”

Thursday, May 29, 2014

BINARY : Prolog



PROLOG

Breadboard yang tercacang dengan jumper wire itu dipegang kemas dengan kedua belah tangan. Dua malam dia habiskan masa menyiapkan sambungan circuit tersebut.
Nadhiya mungkin dah siapkan programming untuk ATmega8, fikirnya. Jadi, tinggal lagi, simulasi, memindahkan sambungan circuit daripada breadboard kepada printed circuit board (PCB) dan VHDL programming.
Lenguh tengkuk masih terasa. Lima hari lima malam dia habiskan reading untuk C programming pada ATmega8. Lecturer pun satu, habuk pun tak diajar.



Mountain bike biru diparkir bersebelahan dengan Recreation Centre. Mencari teduh mungkin. Langkah diatur ke Engineering Faculty melintasi Science Faculty. Helmet dibimbit dengan tangan kiri sambil tangan kanan melambung-lambung kunci basikal berantai kuncikan Sheldon Plankton.




Kaki yang mengayun langkah membawa Wawa ke koridor hujung bangunan  Science Faculty.
DEBUK!
Bahu yang terselisih si galah di hadapannya terasa bagaikan terseliuh. Mata automatik bertindak mencari breadboard. Breadboard aku!
“You…” Terdengar suara cakna. “…okay?”
Bertaburan resisitors, op-amps, flip-flops dan segala macam komponen elektronik daripada breadboard. Dia tunduk mengangkat breadboard di tanah dengan tangan kiri. Tangan kanan mengutip semua komponen yang tertanggal. Sengal pada bahu dibiarkan. Seketika mata menangkap helmet rantai kunci Patrick Star di kaki.
“Err..you okey ke tak ni?” Ada getar cuak pada suara si galah tadi. Helmet dan Patrick Star di tanah dikutip.
Mata Wawa beralih kepada yang bertanya. Si galah sengih kambing dengan tangan menggaru belakang kepala. Dah sengal-sengal bahu, tambah lagi breadboard berterabur maunya nak dikata okay. “Okey.” Tipu.
“Sorry. Tak sengaja.”
“Don’t be.”

***

“Kena buat balik.” Komponen-komponen dalam genggaman ditabur di atas meja lab. Tangan serta-merta mengurut-urut tengkuk yang mula terasa lenguh. "Dua malam aku spend semata-mata untuk benda alah ni."
“Tak ada la sampai nak kena buat all over kan? Circuit punya drawing ada kan? Cucuk komponen ke dalam breadboard ikut circuit drawing cukup.” Nadh membelek breadboard.
“Jenuh nak check satu-satu.” Wawa beralasan. Mamat tu la punya pasal. Tak pasal-pasal project lagi tiga hari nak siap kena tangguh.
“Dah tu, bagi circuit drawing. Nanti aku setelkan breadboard.”

Kalau dah tengah marah tu, macam-macam sebab pun dicari nak kasi meluap.


Monday, May 12, 2014

The Best Place



"Tak nak tutup lagi ke lampu?"

Kepala yang melangut ke langit lepas di sebalik tingkap kembali ke muka yang galak menenyeh mata. Soalan tadi dijawab dengan menghinjut bahu.

"Kau fikir banyak sangat."

"Aku tak boleh tidur la."

"Basuh kaki, solat witir, then al-Mulk."

"Dah."

 "Dah tu, tidur jela." Kuap tertahan.

Bahu lagi sekali menghinjut. Pandangan kembali ke langit lepas. Yang di atas katil seberang kembali membungkus seluruh badan dengan comforter.

Sunyi malam kembali mengambil alih. Mata yang masih tak terserang kantuk meneropong jauh ke langit malam.

Teori we're-watching-the-same-stars boleh pakai ke? Malaysia sekarang petang. Hailaaa...
Perlu ke fikir? Lagi perlu untuk tidur rasanya.

"Nah."

Telefon bimbit melompat dari celah bungkusan comforter tepat ke riba yang sedang melamun.

"Whatsapp, Viber, Skype semua ada." Gema dari dalam comforter. "She's just a dail away."



Iringan badan diubah ke kanan. Kepala kecil si cilik itu cuba dibenam sedalam mungkin ke dalam bantal. Geleng kepala. Mata dipejam lagi. Semahunya.

Radang dah sampai ke penghujung. Tertekan. Lampu meja di sebelah katil dinyalakan.

"Hei!" Automatik si abang yang tidur di katil atas menegur. Matanya ditenyrh-tenyeh. Pantang kalau dinyalakan lampu ketika tidur.

Si adik bangun dari katil. Rengek si abang tak dibuat endah. Langkah diseret ke bilik sebelah, teriring selimut hijau muda.

Pintu bilik sebelah diketuk.



“Hello. Assalamualaikum..." 


"Waalaikumsalam. " Salam bersambut. Suara dihujung talian halus lembut menenangkan.

"Ma... Areh tak dapat tidur..."


Jujur, saya rindu
Saat tidur jadi beban
Rengek menghiburkan
Adu jadi mainan

After all,
The best place to cry
Is on Ma's arm
Tak ke?

[The best place]
Habiburrahim
"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan". Imam Hassan al-Basri

Diskeleimer

Dari penulis diskeleimer:

Anda digalakkan untuk menekan labels untuk mencari entri yang berkaitan dan bersangkut paut.

Gambar adalah banyak dicedok dari Encik Gugel.

Jika bermanfaat, silakan ebarkan bahagia! Oh. Dan lebih elok kalo disertakan url blog ini sebagai rujukan. Share melalui medium2 sosial adalah lebih digalakkan.

~Moga Bermanfaat~
Gadgets By Spice Up Your Blog