Saturday, October 13, 2012

Grafite



Masuk.
Tak.
Masuk.
Tak.
Masuk… tapi, kalau nak masuk, nak masuk dengan siapa?

Banner “Street Art Spur-Of-The-Moment Competition” ditatap macam nak tembus. Medium, anything. Menarik. Tapi… berkumpulan… masalah! A group of two or more…aku ni, dah la jenis kurang mesra pelanggan. Budak-budak dari….

“Nak join?”

Serentak dengan itu, pandangan dari banner tersebut teralih kepada suara di sebelah, melirik dari cap di kepala, sleeveless, jeans dan juga sneakers, sebelum keempat-empat mata itu bertembung.

“Aku takde group member. Nak join? Kita satu group.” Suara tadi lagi sekali bergetar.

Jat melirik senyum segaris.“Layan…~” Street art punya pasal, masa ni, dia tak fikir siapa. Janji nak cukupkan group member je.

Jat meminta borang penyertaan di booth penganjur.

“Nama?” Jat berpaling ke arah teammate bidan terjun di sebelah.

 “Syakir Ahmad.”

“Course?”

“Degree photography. Sem 4.”

“Hmm..preferred medium?”

“Spray can. ”

“Layan…~”


Sesi orientasi ringkas dengan Jat. Masa tu, punya la di luar keberanian nak tegur Jat. Tapi entah. Street art punya pasal. Memang tak boleh fikir kawan lain lagi. Semua sibuk semedang. Pa'an dengan final year project. Liss dah masuk mode studyholic sebab exam punya pasal. Man dengan Sein masing-masing dengan kursus itu ini. memang kebetulan habis berorientasi dengan Jat.

HTC Sense dikerling sekilas. Tiada mesej. Means, Jat tak kesah??


“Beauty.”

“Indeed.” Jat memeluk tubuh, memandang dinding parit Dato’ Keramat. Cahaya dari lampu suluh menampakkan kedua figura kartun yang terlekat di dinding parit tersebut. Danbo dan Spongebob yang sedang berkelahi.

“Jat, kenapa kau tak join mana-mana clan?”

Jat memandang Syakir dengan kedua kening terangkat. “Kenapa tanya?”

“Random.”

Jat memandang kembali Danbo dan Spongebob di dinding parit. “Mungkin sebab, aku lagi suka indie. Bersendirian.” Jat meneguk Gatorade. “Dan mungkin sebab aku tak suka cara sesetengah budak-budak dalam clan.”

Syakir mendiam, memberi laluan Jat menyambung kata-katanya.

“Minat ni ada dua Kay. Satu, minat sebab memang kau minat. Kedua, minat sebab kau fikir benda tu senang untuk kau.”

“Contoh?”

“Contoh street art. Sesetengah orang fikir benda ni senang, dan diorang berbakat untuk buat benda tu. Nak hasilkan graffiti bagai. Dan dalam bidang street art ni, dia maju. Lebih dari orang lain. Tapi, deep inside, dia tak semestinya minat benda ni. And when it comes to failure, atau ada yang lagi berbakat daripada dia, dia rasa down. Dan dia tak discover something yang sepatutnya boleh membuuatkan dia naik balik. Mungkin sebab ni aku lagi suka indie. Sebab bagi sesetengah budak-budak dalam clan, diorang terjun dalam street art ni sebab clan diorang lagi berjaya dari clan-clan yang lain. Nama diorang naik sebab clan diorang maju.”

Syakir hanya mengangguk. Ada betulnya apa yang Jat cakapkan.

“Point is, sama ada kau buat art semata-mata sebab kau minat, atau sebab nak naikkan nama.” Jat menyambung. "Easy word, sincerity towards art.”


Tapi tu Jat yang dulu. Jat yang memang nightlife hanya di depan dinding dengan spray can dan cat. Jat yang memang hidup dah terabadi sepenuhnya pada street art life. Jat yang memang sempoi dan tak kisah masa, mesti lepak dengan dia.

Syakir menengadah siling bilik. Itu Jat yang dulu. Tadi tengahari...


“Lama tak lepak.”

“Aku…,” Jat mencari kata.”…busy.” Sekilas, jam di tangan dipandang.

Syakir akur. Straw diputar-putarkan.“Malam ni, Pasar Seni jom. Aku ada sketch something.”

“Malam ni pun sama. Ada hal.”

Syakir hanya mengangguk. Jat menghirup habis air dalam gelas.

“Got to go. Ada hal.” Jat bangun dari kerusi sambil menggalas be ke bahu.

“OK.”

“By the way, nak lepak petang ni?”

“Mana?”

“Dengan kawan-kawan aku.”

“Huh?!” Sejak bila Jat ada clan?

“Kat surau uni. Layan?”

Syakir tidak menjawab.

“Lepak-lepak under HIS rahmat and barakah. Nak join?” Jat menambah.

"Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya"

[As-Syams, 91 : 8]

Jat dah…
…berubah?? Argggh! Kepala dah berselirat memikirkan. Lately, Jat dah tak lagi lepak. Nightlife Jat pun memang dalam bilik dia la jawabnya. Spray can dengan cat bagai...? Mungkin dah masuk tong sampah.

HTC Sense diatas meja pandang sekilas. Nak call ke, tak. Nak call ke tak...

“1 Message Received.” HTC Sense membuka mulut. Cepat-cepat Syakir mencapai smartphone tersebut.

Jat : Kau join petang ni? Surau uni.

Jari jemari terus dilarikan di atas skrin sesentuh. Butang send ditekan.

Syakir : Tak kot. Busy.

Dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.
                                                       [As-Syams, 91 : 10]

HTC Sense diletakkan semula ke atas meja. Syakir merebahkan diri ke atas katil. Seketika, jam di dinding dikerling. Dan pandangan kembali kepada HTC Sense di atas meja. Sekali lagi HTC Sense dicapai.

Syakir : Jat, bila lagi kau nak lepak?

Jat : Minggu depan.

Syakir : Aku join.

Jat menarik senyum nipis segaris. Alhamdulillah..

Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu.

[As-Syams, 91 : 9]
[Grafite]
Habiburrahim

13 comments:

aku-bukan-robot. said...

ada persamaan sedikit dengan novel hlovate. btw nice. keep it up. brakallahufik.

Ir Jinggo said...

terserlah dah aura hlovate si habiburrahim.. haha

Hasnul Adin said...

gaya hlovate, but still nice =)

my new post.do spare a few minutes. insyaallah ada manfaatnya.

http://hasnuladin.blogspot.com/2012/10/cinta-gitar-hitam-part-4.html

Feilong said...

salam :)

nice story you have here. sgt suka dengan insert beberapa potongan ayat dari surah As-Syams.

i can't help smiling when I read the last three lines :)

Anonymous said...

Aura hlovate terserlah . Keep it up. Nice to read.(:

Inspector Saahab said...

hlovate ? apa tu?

apa apa je
yg penting ni style. saya ni repost, thanks :)

rindu antum :(

Habiburrahim said...

IS : ble nak jmpe??cepat2 bincang..

Fida said...

Hlovate. almost same here.
reaaly nice. :)

Spacefishy said...

woaa.. haibat. keep it up!

Anonymous said...

Very well written post. It will be valuable to anybody who utilizes it, as well as myself. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

Anonymous said...

I really liked your blog! It helped me alot… Awesome. Exactly what I was looking for. Thanks!

Anonymous said...

Very awesome blog !! I couldnt have wrote this any better than you if I tried super hard hehe!! I like your style too!! it's very unique & refreshing…

wardatulhumayra said...

terus konfius ni blog hlovate or ashabul islam, 2 3 kali teliti name.
this is superb osEm!
keep goin'!

Gadgets By Spice Up Your Blog