Thursday, February 14, 2013

Vic Firth



Puan Jameela menggeleng. Tangan laju menolak pinggan yang dihulur Tok Wan. “Kenyang sangat Ibu. Ini pun dah masuk kenduri yang keempat hari ini.” Ahhh, cuti sekolah. Tak namanya cuti kalau tak ada macam-macam kenduri.


“Ramai kahwin hari ni.” Tok Wan kunyah sireh. “Naik mengah Tok Wan berkejar. Kamu bila Kak Ngah?”


Puuiii! Kaie tahan mulut dengan tapak tangan. Selamat tak tersembur sirap ni depan muka Tok Wan.


***

“Kelas Math lepas PE.”


“Homework semalam kau dah siap?”


“Belum.”


“Cantik! Lepas PE, kita mandi, tukar baju. Lepas tu kita blah.”


“Layan.”


“Pagar depan ke pagar belakang?”


“Aku dah check pagar depan. Cikgu sekarang dah strict sangat pasal benda alah ni. Pagar belakang lagi selamat kot. Aku bawak duit cukup-cukup untuk beli drum stick baru ni. Semalam survey tengok, Vic Firth memang terbaik. Maple, wood tip. Kira berbaloi la dengan harga.”


“Skipping one or two classes ain’t a crime anyway.”


Definisi normal Hayatt dan Lee of Sekolah Menengah Yayasan Perkasa.


***

“Kaie, on a scale 5 to 3 scale, kau nak bagi berapa?” Sarkastik. Tiya memeluk tubuh. Matanya tak beralih dari meja makan hujung sana sebelah pelajar putera.


“Negative infintity!” Kaie mengerling tajam sama ke sebelah sana.


Aihh, marah nampak. “Chill dude. Kau emo apehal?”


“Mamat tu psiko!”


***

Hayatt membetulkan letak guitar strap Earnie Ball pada bahu. Lenguh!


“Malam ni Dato’ Keramat jom?”


Lipat 180 darjah tengkuk Hayatt berpaling. Gila! “Penat bro. Baru habis jamming kau nak ajak conteng dinding lagi. Gila!” Mamat ni akal dah tertinggal kat buku Longman kat Kolej tu ke apa? Sejak tiga empat hari ni tak berhenti siang malam. Vic Firth si Lee tu ha memang patah la kalau terus macam ni.


“Merungut!” Lee memasukkan Vic Firth ke dalam beg.


“Hailaa…” Lee ambil tempat duduk. “Isn’t this obvious?” Hayatt senyum sinis.


“What?”


“It’s a girl, isn’t it?”


“Hell…no!”


“Really? ‘Cause a boy does something stupid once sebab memang he’s a boy la kan? Tapi kalau dah sampai berkali-kali, it’s usually because of a girl.” Hayatt angkat kening. Senyum terukir. “So, tell me about this girl…”


***

“Sambut junior-junior kat airport.” Kak Jue memanaskan minyak dalam kuali.


“Then?” Tangan Kaie laju memotong bawang besar.


“Makan-makan.”


“Lagi?” Bawang besar siap. Bawang putih dibawa ke atas papan pemotong.


“Kaie bagi pengisian. Pasal tarbiyyah. Alaa, sentuh sikit-sikit je. Boleh?”


Spontan Kaie memandang Kak Jue. Kak Jue buat muka selamba. Bawang putih dah berhenti dipotong. Sentap je Kak Jue ni! Terbeliak mata.


Kak Jue ketawa kecil. “InshaAllah Kaie boleh.”


“I wish.”


“Dah, jangan nak berdalih. Kang Kak Jue campak Vic Firth ke luar. Tidur la awak kat luar rumah.”


***

“Gila!”


“Betul la! Aku betul-betul jumpa dia!” Suara Lee merentas benua ke Adelaide sana.


“Geoffroy Doyon? Kau sure?” Skrin Skype memaparkan wajah berkerut Hayatt.


“This is Montreal dude. Memang tempat dia la kan.”


“Gila! Mintak autograph tak? Untuk aku sekali!”


“Chill. Ernie Ball kau pun dapat satu.” Senyum terukir di bibir.


“Speaking of Earnie ball, mathurat dah baca belum?”


Ketawa Lee pecah. “Aku mula tak nampak kaitan guitar strap kau dengan mathurat.”


“Mata pandang daie, memang la macam ni kot. Semua nak rabbani je.”


“Haha. Mathurat pekebendanya, sini baru dhuha.”


“Fine. Dah solat dhuha?”


“Dah, WALID!” Lee angguk.


Hayatt menggeleng sambil tersenyum.“ Mutaba’ah terisi tak?”


Lee garu kepala dalam sengih. “Ada satu rongak.”


“Ganti! Kata nak kahwin kan.”


Siapa kata, dari jalanan ke sejadah itu mudah.

Kalau mudah, bukan mujahadah namanya.


***

“Well, try to draw them.” Kak Jue meletakkan pai ke atas pingan semula. Matanya tepat memandang Kaie.


Huhh?!


“Draw your problems on the paper. It’ll be a therapy.”


“Kaie tak pandai melukis. Kak Jue tahu kan.” Tanpa nada Kaie bertutur. Matanya cuba mengelak pandangan Kak Jue.


“Then make a song. Sing them. Act them. You know, make a pantomime.”


“Kaie budak commerce la Kak Jue. Bukan arts.”


“Then spill, I’m all ears…”


***

“Where’s the fire bro? Mana datang all these sentimental, melancholic tone in your voice ni? Clair de Lune much?


“Aku tak layan DeBussy. Make it Beethoven. Moonlight sonata.”


Hayatt ketawa kecil. “Cut the rhythm la. Apa cerita mushi-mushi sentimental sangat ni?”


“Hmm…entah. Aku cuma..” Riak Lee tak tertafsir. Jeda menyapa untuk seketika.


“Okay, let’s begin with this. Do you love her?”


“Aku sendiri tak sure. Love is but a strong word. Aku tak berani nak kata.”


“Jadi kau tak suka dia?”


“Definisi suka aku bukan macam budak-budak sekarang punya definisi. Ke hulu ke hilir nak diseretnya berdua.” Lee tarik nafas panjang. “Dan aku bukan mereka-mereka yang duk tak habis-habis sembang kencang pasal baitul muslim tapi diri sendiri tak terbela. Maratib amal boleh hancur.”


Hayatt bagi ruang Lee bersuara.


“Kalau tu lah definisi cinta, aku rasa tu masuk kategori cinta kanak-kanak lagi. Mula-mula kecik-kecik nak mainan Robocop, Ultraman, dah besar sikit nak handphone, dah besar sikit nak guitar, drum and lagi besar nak kahwin. Life cycle yang mudah. Dan tak kemana. Cinta dunia, paling jauh boleh capai sampai kutub selatan je. Paling-paling dapat jumpa Santa Claus.”


“Definisi suka aku kena bersedia. Not just physically or spiritually, tapi tambah lagi satu. Tak senang marah dengan family. Sebab kadang-kadang aku sedih bila tengok sesetengah orang punya lah berat mulut nak bersuara bila dengan mak ayah. Dan baran pun bukan main tinggi. Kalau dah takat tu dengan family, alamat lingkup rumah tangga.”


Hayatt tersenyum. You’re one big man bro. “So, aku tanya lagi sekali, you love her?”


“Fifty-fifty. Aku tak sure. It’s like, half-full half-empty glass.”


“Make it half-full then.”


***

“Leeee!!!” Teriak dari Adelaide terasa dekat. Sangat dekat. “Kau nak kahwin tak bagitahu aku!!”


Lee senyum sampai ke telinga. “Balik-balik kerja dah kena dengar vocal test kau.” Tali leher dibuka.


“Kejam! Sampai hati kau nak kahwin tak bagitahu aku punyalah chaperone kau dari Ice Age lagi..” Hayatt memandang ke kad kahwin yang bari diterimanya tadi. Fuhh, dari Malaysia Lee hantar.


“Who said to make it half-full at the first place?”


Hayatt tersenyum. “Aku balik Malaysia.”


Mata Lee pada skrin laptop bagai nak terkeluar. “Jangan nak buat kerja gila! Kau ada kelas.”


“Skipping one or three classes ain’t a crime anyway.”


Just like old times…


"Buat kecil-kecil je. Tak ada bersanding pun."

Huhh?! Hayat buat muka terkejut.

"My wife isn't for display."

Hayat senyum mengangguk perlahan. “So, once again if I may, you love her?”


“Love is still a strong word to me.”


“Head over heels with her? Fell in love with her?”


“Fell so hard that I even blamed the gravity.”




[Vic Firth] 
14th Feb it is.
Hailaa...
Love is but a strong feeling.
Tame it wisely.
Habiburrahim.


Abaikan jika post ini tidak meningkatkan hamasah, 
Tidak menaikkan iman.
Saya target MB.
Mungkin bukan anda.


6 comments:

aku-bukan-robot said...

dua kali baca dan sungguh ad bnyk ibrah ! thumbs up!

wardatulhumayra said...

wh0aa.. this is too much!! superb bro..!! terbaek la.. keep it up..

Anis Farhana said...

Nice!

haruka chan said...

If i said its another version of hlovate's?

haruka chan said...

If i said its another version of hlovate's?

Anonymous said...

AKu rasa macam tengah baca hlovate. Serious macam tengah baca hlovate punya tulisan. Kalau Budak tomato tu aku rasa pun elemen hlovate tu tapi ni lebih kurang mcm hlovate

Gadgets By Spice Up Your Blog