Thursday, July 3, 2014

Love Me Butch



Nike sandang dihempas ke sofa. Badan ikut sama menyusul. Baring, malas.

Mata yang melirik dari muka pintu sekadar memerhati. Ni, dari tempat biasa la agaknya.

"Berapa minit lagi azan?"

"Lagi 15 minit. Dari mana?"

"Dominion road. Diorang ajak busking."

"By diorang, kau maksudkan...?"

"Bebudak Uni Hall. Karl and the gang." Kepala direhatkan malas ke atas kerusi. Tuala kecil diselimutkan ke seluruh kepala. "Nanti dah masuk waktu berbuka, tolong kejutkan."

Ajim sekadar mengangguk.




"Tiadalah hambaKu mendekatkan dirinya kepadaKu dengan sesuatu yang lebih aku sukai, daripada saat dia jalani apa-apa yang Aku wajibkan untuknya. Dan hambaKu itu tidak puas hanya dengan menjalankan yang wajib sahaja. Maka dia terus mendekat kepadaKu dengan hal-hal yang aku sunnahkan, sampai Aku mencintainya."

  
Dino memulas cili di dalam mangkuk berisi salad. "Mana dapat ulam?"

"Asian market." Ajim sengih. Jadi la salad buat ulam daripada tak ada langsung. "Lagu apa main?"

Dino jungkit bahu spontan. "Entah. Random." Salad dibawa ke mulut bersama nasi. Dikunyah perlahan. "Mula-mula Bittersweet, then Barricade - Love Me Butch..."

"Diorang kenal Love Me Butch?" Belum sempat Dino kenghabiskan ayat, Ajim terlebih memotong.

“Legend kot." Dino sengih.

"Malam ni turun?" Soalan yang turun dari langit gamaknya. Mana apinya?

"Kau gerak la. Panjang. Malas."

"Tak payah buat penuh."

"Imam Pakistan tu tak datang dah?"

"Kan dia dah balik ke Pakistan."

"Kalau imam yang tu aku nak la juga. Dua muka surat rasa macam tiga baris."

Kedua-dua pecah tawa. Tapi ada betulnya. Ah, depends. Ajim jungkit bahu.

"At least kau tak paksa la." Dino menutur rendah. Antara dengar tak dengar. Sayup-sayup ke telinga yang diseberang pinggan.

"Pardon?"

Dino menelan kunyahan. "Approach kau...aku suka."

Ajim sekadar mengangguk.

Dino menghabiskan sisa pada pinggan. Sejurus, pinggan dibawa ke sinki.

"Laaa, dah habis?" Ajim bertanya.

"Beranda jap. Dessert."

Heh! Ajim sengih. Faham benar dengan satu-satunya flatmatenya itu. Beranda. Hirup udara segar la tu.

Dino menyelak pintu beranda. Angin sejuk dari luar menyapa. Haihh, sum-sum tulang pun boleh menggigil ni! "Besok sahur pukul...?"

"5, okay ke?"

"5 minit awal, 4.55 kejutkan, boleh? "

Eh?" Ajim meneleng kepala. "5 minit berkira?"

"Got something to talk with Him." Rokok diketap pada bibir. Sosok itu terus keluar beranda.





"Maka jika aku mencintainya, aku akan menjadi pendengaran yang dia gunakan untuk menyimak. Aku akan menjadi penglihatan yang dia gunakan untuk menyaksikan. Aku akan menjadi tangan serta kakinya yang dia gunakan untuk bertindak dan bergerak." 



"Telur dengan kicap je?" Dino angkat kening.

"Correction : telur, kicap, nasi." Ajim menyaji kedua pinggan berisi sahur di atas kain alas. Dia bersila berdepanan Dino.

"Esok aku masak la camni."

"As you wish Monsieur!" Ajim buat gaya hat off.

Kedua-dua menyelam ke dalam sahur masing-masing.

"So, what'd you talk about with Him?" Ajim memecah sunyi tengah malam.

"Lorh, sibuk!"

"Dosa ke nak sibuk-sibuk?"

"Takut lahir ujub." Dino sengih. "Speaking of which…. apa maksud iman?"

Ajim jungkit bahu. "Definisi aku?"

"Whatever you wish."

"Iman tu..." Ajim buat gaya berfikir, mencari kata. "...termanifestasi dengan amal kot."

Dino angguk perlahan.

"Bilamana yang terbuat oleh kita itu bukan sekadar wajib-wajib saja, tapi melengkapkan lagi dengan amalan sunat, Allah pinjamkan telinga istijabahNya kepada hamba beriman untuk mendengar, penglihatan untuk memasang perspektif kebaikan, kaki dan tangan untuk berjejak atas Siratul Mustaqim."

"Cehh, ayaaattt..!"

Ajim tawa kecil. Telur dicubit sedikit, digaul bersama nasi. Disuap ke mulut.


"Besok sahur kejutkan 10 minit awal, boleh?"


"Jika dia memohon kepadaKu, Aku akan menjawab pintanya. Jika dia meminta perlindungan, maka Aku pasti melindunginya."


[Love Me Butch]
Iman itu kompleks
Ia bangunan-bangunan kewajiban
Terlekap dengan amalan tambahan
Selamat beramal :)
Ramadhan Kareem
Habiburrahim


3 comments:

0524 said...

Someone asked me, what taqwa really is. I have answers at that moment, the one from hadis duri, and the one with 'wasari'u', but i did not answer. I said, later when we reach that topic ill explain it.


But actually, I did not answer cos I don't think I knew what taqwa really is. I don't think both of my answers are enough. And frankly, I don't know how to answer it my own way. Bukan ikut skema jawapan.



And then I said to myself "Kalau dia tanya iman tu apa boleh jugak kot aku jwb."
Took a sec to figure that out, and then i asked myself "What is iman actually?"


Thankyou for this. Allah bless.

Anonymous said...

Mohon kongsi? Terima kasih dik <3 akak senior dik dulu <3

Habiburrahim said...

Oh, iya? Auckland uni saya kira

Gadgets By Spice Up Your Blog