Sunday, October 26, 2014

BINARY : TIGA BELAS : Epilog



TIGA BELAS

“Yo!”

“Yo!

“How’s it going?”

“Same old, same old. Miss Monday, Miss Friday.”

Jeda mengambil alih perbualan mereka. Lama.

“Ayen…” Ayen memecah sunyi.

“Yo!” Riak dan nada jelas palsu.

“How’s Patrick?”





Summer lagi sekali menjengah.

“Free?”

“Busy.” Sepatah Wawa menjawab dari hujung talian. Tahu sangat, apa sekalipun yang dia jawab tidak akan menjejaskan apa yang akan Ayen perkatakan seterusnya.

“Aku ada masalah Wawa…” Ayen merungut.

“Apasal?”

“Panas. Rimas. Aku dah gatal-gatal kepala pakai tudung ni haa..,” Ayen garu-garu kepala.

Kilometrico dilepaskan dari tangan. Buku Anatomy setebal sejengka ditutup dengan muka surat yang dibuka sebentar tadi ditanda. “Okay…hmm..take it this way, Allah nak jaga kau dari segala macam ancaman dari kaum Adam.” Dia faham, kalau dah call dari hujung Newmarket tu sampailah ke Jalan Bakti pinggir Ipoh ni, memang tak lain tak bukan penangan nak mujahadah la ni. “Lagipun, lawa apa kau pakai tudung.”

“Stating the obvious.” Ayen julingkan mata.

“By the way, Quran dua muka surat sekali baca?”

“Baca.”

“Terjemahan?”

“Yeap.”

“Ma’thurat?”

“Tak pernah lupa.”

“Dhuha?”

“Ingat. Hmmm.. Wawa…?

“Ya?”
“Aku masih tak boleh terima alasan kau tadi kalau nak bertudung. Panas la Wawa.”

Wawa menggaru kepala yang tidak gatal. “Got your tafsir with you?”

Ayen menyambar al-Quran terjamahan di meja. “Yeah.”

“Surah basic. Chapter 1, verse 7.”

“The path of those upon whom You have bestowed favour, not of those who have evoked [Your] anger or of those who are astray.”

“…We vow asking guidance from Him, yet we treat al-Fatihah just like some sort of a subconscious mumble?




There ain’t no gray zone in Islam,
It’s either Black
Or White

Even if you’re going through one hell of a journey
In following this path
Keep moving
Who knows
You might find heaven in the end

[Binary : Tiga Belas]
Epilog
Alhamdulillah
Habiburrahim






1 comment:

cahaya natrah said...

MashaAllah menarik cerita ni..smoga dpt diteruskn dan insyaAllah one day i wanna read the novel. Harap akn dibukukan.

Gadgets By Spice Up Your Blog