Tuesday, December 18, 2012

Ashabul Kahfi II




“Err..hai!” Pa’an melabuhkan duduk di hadapan Aini.
Macam kenal… Aini angkat muka dari buku di atas meja ke arah Pa’an di hadapan. Ha, datang pun. “Hai. Assalamualaikum.” 

Err...“Wa'alaikumussalam.” Pa’an menolak Sony Ericsson di atas meja ke arah Aini. "Your phone."

“Yours.” Aini turut mengeluarkan Sony Ericsson dari dalam poket. Ditolak ke arah Pa’an.

“Thanks by the way.”

“For what?”

Err.. “For taking care of my phone.” And for the lagu.

“You too.”

Sunyi perpustakaan mengambil alih perbualan. Aini kembali kepada bacaan.

Sunyi.
Sepi.
Tak berpetah.
Pa’an masih tak berganjak dari duduk kerusi. Bibir bawah diketap… Ishhh….

“Err…” Pecah sunyi. Pa’an berkira-kira dalam benak. “Aku… Saya…err..” Belakang kepala digaru. “…saya ada masalah.”



***



Motosikal diparkir di perkarangan tersebut. Kunci motosikal ditarik. Helmet ditanggalkan. Seketika, Pa’an membawa pandangan ke seluruh tempat tersebut. Keluh panjang dihela. Tak pasti samada keluh resah, atau keluh lega. Langkah diarah lambat ke deretan paip.

“By the way, awak kenal Dawud Wharnsby Ali?” Perbualan berubah rentak.

Pa’an menggeleng.

“He’s 100 times better than your punk rock Ramones, The Clash and whatnot.”

Pa’an terkedu. Speechless. Memang kaw-kaw kena brainwash dengan Aini nih…

Aini mengemas masuk buku-buku ke dalam beg. “Ok. Got to go. Dah lewat ni.”

Pa’an memandang sekilas jam di tangan. “It’s 12.50 tengahari. Apa yang lewat?” Dahi berkerut seribu.

“Zohor dah nak masuk. Assalamualaikum.”


Tangannya memulas paip. Tangan ditadah ke arah air lalu.
Bismillah…



***
   

“Bet…”

Siapa pulak buat suara syahdu tengah-tengah…. Tak sempat pun Bet nak berpaling, Pa’an dah mengambil tempat di sebelah Bet.

“You got a sec?”

“Sure.” Bet melipat sejadah.

“Aku…” Pa’an menelan liur. Memang peti suara pun terasa pecah masa ni. Tekak terasa kering bak Sahara. Suara memang tak dapat nak dikeluarkan. Tapi, yang dia tahu, dia nak luahkan. “…aku nak jadi baik.” Long pause…, “Aku nak Allah sayang aku….”…balik.

Bet sekadar membisu. Dibiar jeda, memberi ruang bicara untuk Pa’an.

“Aku dah jauh menyimpang. Aku jahil. Entah…” Memang solat zohor tengahari tadi dia terasa satu kelainan. Tenangnya  halur menjalar. Bukannya dia tidak pernah solat sebelum ni. Cukup lima waktu. Cuma selama ini, solat pun aci redah. Buat sekadar nak siapakan apa yang dianggap sekadar rutin. Perasaan yang memang lain bila dah solat dalam keadaan terasa diri begitu kerdil di hadapan Tuhan.

“I’m all ears.” Bet kekal tak beriak, but deep inside, he’s keen to listen.

“Aku dah rasa jauh. Aku nak balik kepada dulu.”

Dulu. Dulu yang memang zillion light years terasa jauhnya dari sekarang. Dulu lagi sebelum Pa’an jadi so-called street artist. Dulu lagi sebelum Pa’an buat  seni tu semacam ekspresi kepada freedom and escapism. Dulu lagi sebelum Pa’an habiskan masa malam dengan graffiti yang entah apa faedah.
Tapi itu dulu.
Dulu.
Bukannya Bet tak ambil tahu, cuma dia yang hanyut sendiri. Yang dia tahu, sembahyang, puasa dia cukup. Tak teguk Whiskey nor Sherry.  Merokok pun memang jauh sekali. 

“Aku tak fikir Allah akan sayang aku selagi aku treat Islam as a quote-unquote religion status atas IC.”

“Even Jibril once, when Firaun was drowning in the middle of the sea, collected soil, dust sebab nak sumbatkan ke dalam rengkung Firaun ketika itu, just because, he feared, once Firaun stumbled upon words and asked Allah to forgive save him. And he feared Allah’s mercy may reach upon Firaun dan Firaun terselamat.”

“That is how merciful Allah is. That is how loving Allah is.”

"But, don't ever take it lightly. Sesetengah orang take it lightly, itu yang jadi rasa bila dah tua baru nak bertaubat. Maha Pengampun Allah pada kita yang bawa dosa bertan-tan, bukan pada dosa yang sama yang kita sengaja ulang-ulang."

‘Ceramah’ Aini pagi tadi kembali menjengah. Tak tahu kenapa mulut terasa ringan nak cerita segala bagai kepada Aini dan Bet.
Mungkin sebab lagu Ashabul Kahfi dah bawa dia merentas bedtime story dengan Mama. Mungkin sebab dia rindu Mama belai dia dengan Islam sejak kecil lagi. Mungkin sebab, ‘ceramah’ Aini tadi pagi. Mungkin sebab solat zohor tadi terasa tersangatlah tenang

Atau mungkin sebab, dia terasa nak isi kelopongan dalam hati yang selama ini dia cari pada freedom and escapism kat atas dinding.

Freedom and escapism pada solat mungkin.
Freedom and escapism pada kembali ke jalanNya.

Which is, for sure, way more calming and soothing.

“Bet…” Hening sepi menyapa. “Aku nak start anew. Dari box ZERO... not even a dice throw, not even a step ahead, not even taking shortcuts through snakes or ladder either."

-Tamat

[Ashabul Khafi II]
Move on.
It's just a chapter in the past.
Never close the book.
Just flip the page.
Who knows
Previous pages might spice up the whole story
Habiburrahim

4 comments:

aina nad said...

macam kena tembak
nice story T.T

Anis Farhana said...

Awesome,man,awesome.

Habiburrahim said...

Aina nad : saya lagi la terasa T_T bkn stkt kena tembak, bazooka, boom bagai

Ani Farhana : JZkk bg melawat

Najaatul said...

tsk!

as in,
dont look back just to regret. look back to learn from it.

Gadgets By Spice Up Your Blog