Sunday, December 16, 2012

You know why I write more, and talk less?


You know why I write more, and talk less?” Datar suara Addin. Pandangannya bertumpu pada wajah Areh.

“Err. Coz u just love to?” Kepala yang tak gatal digaru. Sengih sumbing diukir.

“Sebab tulisan boleh padam. Boleh review. Boleh edit. Kalau blogpost pun kalau kita sedar tersilap boleh revert to draft. But when u’re talking, there’s no backspace.” Addin menghela nafas. 
"Dan biasanya kita fikir sebelum kita tulis dan taip."


Lecture notes Circuit Theory yang tadi ditatapnya dimasukkan ke dalam fail. Meja study dikemas, jadual exam disemak kembali. Kalendar ditatap, satu pangkah diletak atas tarikh 16 November 2012 tanda hari ini sudah sudah berlalu. Pejam mata, bukak mata, then dah 17 November. Dua hari lagi.

“Life has no backspace.” Areh mengungkap kata-kata Hadi. Betul lah. Sekali kita cakap sesuatu, buat sesuatu, dah tak boleh tarik balik. Faidza fa’alta syai’an, fatadabbaru akibatahu. Apabila hendak buat sesuatu, renungkan akibatnya dahulu.

With actions, come consequences. Kata orang tua-tua, Ikut rasa, binasa.

Addin bingkas bangun usai mengemas meja belajarnya. Tangan mencapai kitab Hadith 40 Imam Nawawi yang kemas diletak di atas rak buku di birai katil. Dipetik sebahagian daripada hadith yang ke 15.

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata baik atau diam...”  Riwayat Bukhari dan Muslim

"Well, it supposed to be that way. Writing should make people be more wary of their words, and think before they write. Yet u see, how people are using the so-called freedom of speech now? Facebook. Twitter. Ironic.” Addin mengeluh.

Well, lecture time. Heh. Tapi takpe, best jugak dengar dia ni membebel kadang-kadang. Gaya philosopher pon ada. Areh sengih.

“Yang kau sengih sorang-sorang ni kenapa?” Nada sedikit berubah. Kening kiri diangkat. Pelik sungguh budak ni, orang serious dia sengih-sengih.

“Takde apa. Saja senyum, sedekah. Tengok kau asyik muka pekasam 24/7, saje aku nak test kot2 aku pon dah berjangkit ngan kau.”

“Aduh. Hoi, apa cubit2 ni?” Areh menggeliat dicubit Addin. Senyum pudar, kening pula berkerut.

Tangan ditarik dari kiri pinggang Areh. Senyum diukir. “Sekarang aku pulak sedekah”.

“Banyak lah kau punya sedekah.” Kening masih senget. Tangan kanan menggosok-gosok pinggang yang sakit dicubit.

“Heh. Sorry.” Bahu Areh digosok. “We cool?”

“Yeah”. Areh senyum.

“May I proceed?”

“Yeah prof.”

Dia ni memang nak kena la. Hish. Addin geleng kepala.

“You know once I was like infuriated.”
“Ada sorang mamat ni. Post hadith palsu dekat facebook. Ingatkan orang lain supaya berpuasa Arafah, lepas tu dapat pahala 80 tahun ibadah. Dengan hadith yang meragukan, perawi pun tak disertakan.”
"Lagi satu kes, post hadith kat bawah ni. Then Fathi al-Sakandary ada komen tentang hadith tu."


Dah pasang muka serius balik dah dia ni. Areh masih senyum. “Maybe he didn’t know.” Gumam Areh rendah.

“The exact answer he gave to me.”
“If we’re truly muslim and practice what’ve been told in the Quran, we won’t use such answer just to escape the blame.”

Aii.. Marah nampak bang.

Kalau bukan kita marah kerana agama, kerana Allah dan Rasul, untuk apa lagi kita marah?

Mulut membisu, mata menjeling, hati berkomunikasi.

“Dalam al-Quran, Allah dah bagi warning siap-siap, supaya kita selidik setiap berita yang kita terima” Addin cuba menegaskan.

“Al-hujurat, ayat 6. Kan Addin?”
 “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)

“Exactly.” Addin senyum tanda setuju.

“Or maybe it is just me. I’m just poor in expressing using words.” Gumam Addin rendah.

"Oh btw, siapa Fathi al-Sakandary?"

"Yang tu kena la discover sendiri. Hehe. Ok la. Dia belajar Medik & Hadith kat University Alexandria".

Wow. Medic. Sains. Hadith. Diniyyah. Bestnya.
“You know why I talk more, and write less?” Areh pula memecah kesunyian, menimbulkan conjugate persoalan yang ditimbulkan Addin awal-awal tadi.

Addin senyum. “Because u think before u talk?”

“Nope. Because I don’t get 8 for my IELTS writing. Not like u.” Are sengih. Cepat-cepat bangkit dari kerusi, lari.

“So now langgar lari? 5feet distance or what?” Addin terbahak-bahak. “Kau ni memang nak kena betul.”
Areh sekadar senyum. Tangan sempat menyambar baju putih yang tersidai di birai katil sambil. Angkat bendera putih. “Aku give up.” Ketawa pecah, menghidupkan bilik tu.

“Surau jom?” Pintu bilik dibuka, serentak laungan azan masuk menyelubungi bilik 503.

“Indahnya hidup dibayangi al-Quran.”

“Syed Qutb?”

“Yup. Best kalau semua orang hidup berlandaskan al-Quran, dan as-sunnah. Meng'sibghah' kan Islam dalam hidup. Just like tea.

"Tea?"

"Yeah. Air dan tea sudah saling bercampur, serasi, tak boleh dipisahkan."
"Jom. Surau." Addin memimpin langkah, keluar bilik, menuju surau.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

They say it is the freedom of speech,
uttering and writing whatever came across their mind,
false news, false accusations, slender, false information, and also false hadith.

Yet they forgot to utilize their freedom of thinking, 
thinking of the consequences,
and how to avoid calamities and negative impacts.

They say nobody warned them,
yet they forgot, 
Allah has brought down the Quran,
as reminders, as guidance,
for those who fear Him.

They forgot,
tongue and genitals are the main reasons,
dragging human to hell.

They forgot,
they'll be held responsible,
for all their doings,
wrong and right.

They forgot,
all things they write or say,
all will become their share,
good ones for their reward,
bad ones for their sins,
all are accounted for.

A good person, either he is a Muslim or not,
should take good care of his words.

-Ir Jinggo

2 comments:

Inspector Saahab said...

peh :)

smart smart :)

Spacefishy said...

like it! kalau expand kan sikit, teringin nak ambik jadi short visual novel.
but then again, asyik cedok je dari blog ni, kang kesian pulak kat pemilik blog. T_T

oh how i wish i can write too...

Gadgets By Spice Up Your Blog