Wednesday, June 6, 2012

1.0 Ilmu, Bahasa Arab, Peta & Penunjuk Arah


Salam A'laikum
Erk, 1st entri.. maaflah bunyi macam serius sangat.. nak ber-jiwang2 seperti Habiburrahim, xtermampu untuk den tulis gah2 sebegitu.. dapat berbuat dalam hati sahaja *blush*.. kurang bakat la katakan.. Inspector Saahab juga mmberi dampak yang kuat dengan content2 yang bernas..


pun xse-catchy Ikram dalam penulisan.. nak banding dengan Ir Jinggo? aduh.. lupakan jelah.. nak tampal gambar pun saya tak reti :'D


#tengok scroll bar kat kanan page---->
kecik kan? well, actually, banyak spacing dalam artikel ni.. sabar2 lah ye :D..
nuffsaid anyway,

(ada 3 video in this post..boleh buffer2 dulu..total gabung masa smua video is less than 10 mins)

ada satu Quote yang menarik untuk di-share..


Knowledge is the ROAD to Paradise , and Islam is the vehicle that takes you to
this destination of Paradise.

(Just like you get in a car to go from one destination to another, but how? By


finding out the directions to get there, either by seeing a map or asking someone.)


Similarly, our Quran and Hadeeth are our maps, and our scholars are the people


who give the directions from this map to get to our ultimate destination, Paradise ...



Maka, penulisan2 ana, mungkin mempunyai cacat cela.. tapi, biarpun demikian, ianya berniat suci untuk menuju & meniti jalan (ROAD) ke Syurga dengan berpandukan (THE MAP) Quran & Sunnah...

bukankah Nabi memberitahu, di Arafat.. yang membawa maksud:

"I leave behind me two things, the QURAN and my example, the SUNNAH and if you follow these you will never go astray."


Acapkali, kita ingin membahaskan sesuatu, perlunya untuk merujuk (back and forth) antara Quran dan Juga Sunnah.. simply said, Cross-Referencing..

tapi, kenapa dalam quote english tadi, tertulis...
"our scholars are the people who give the directions from this map"

bukankah Al-Quran dan Hadith itu mencukupi? =D
ya benar, Al-Quran itu mukjizat terbaik sepanjang zaman.. dan sememangnya ter-special dan Unique.. ikuti pendapat pentafsir2 Al-Quran..

WHAT THE TRANSLATORS HAVE SAID ABOUT THE QURAN

NO HUMAN BEING CAN HAVE ALL THE KNOWLEDGE OF THE QUR’AN

No human being can ever be acquainted with all the

knowledge embedded in the Holy Qur’an, for it is

the speech of the Almighty, the Praised and the

Glorified One, Who has said, “Say: If the sea were

ink for the words of my Lord, the sea would surely

be consumed before the words of my Lord are

exhausted even if We were to bring the like of it

to add thereto [18:109].”

[Yasin T. al-Jibouri – Preface to The Quran Translation – M. H. Shakir – 2002]


TRANSLATORS' WORDS SHORT OF WHAT THE HOLY QURAN DESERVES

“It is even more proper to confess one’s inability

of expressing any of the virtue of the holy Quran,

one’s words may fall far behind what the holy

Quran, in fact, deserves.

[Shaikh Muhammad Sarwar – Appendix to, The Holy Quran, English Translation – 1981]


DO YOU KNOW WHAT THIS MEANS?
1. Quran adalah mukjizat terulung
2. Quran sesuai sepanjang zaman
3, Pedoman dalam Quran senantiasa relevan, oleh itu, bak kata M. Shakir di atas, the knowledge is "inexhaustable"
4. KEBANYAKAN mukjizat Quran dari sudut "style" telahpun hilang
5. Al-Quran masih boleh dicungkil tafsirannya, untuk menjelaskan dunia kini (An-Nahl 16:89) - ...We have sent down to thee the Book explaining all things... ( but yet: "NO HUMAN BEING CAN HAVE ALL THE KNOWLEDGE...")
6. MUSUH-MUSUH ISLAM akan cuba membuang Quran dari hati-hati para muslim, agar terkapai-kapai tanpa bimbingan ilahi.

Based on what Brother Nouman spoke (VIDEO KAT ATAS) about the uniqueness of the Quran's writing style (if you havent watched it, do so.. if you don't understand, re-watch it.. :P), the Mukjizat lies also in the language of the Quran.. Biarpun kita pegang dan mempunyai terjemahan dan tafsiran Quran, namun, Mukjizat-nya, sedar-ataupun-tidak, sedikit-sebanyak hilang sinarnya dalam bahasa kita..

#kembali ke idea asal, inilah kerana kita perlukan penunjuk arah\scholars..

Benar kata-kata penjajah:
Edward Benson wrote, 
"The Basis of Islam is the Arabic Language. If it is lost, Islam is lost!"

During the French occupation of Algeria, the French government was advised by its consulate in Algeria,
"We will never be able to overpower the Algerians as long as they read the Qur'an and speak Arabic.
Therefore, we must remove the "Arabic Qur'an" from their midst, and abolish the Arabic language from their tongues."

Maka, sungguhpun kita yang berbahasa Melayu, (or, any other languages that exist out there) remember that the Quran is in Arabic.. and we need that language to reach the mukjizat secara mutlak.. dan nampaknya inilah kerana kita perlukan penunjuk arah\scholars.. (walhal Islam adalah suatu Agama yang tidak perlu perantara dalam Ibadat)

bahkan, Muhammad Asad (Jewish convert to Islam, ori name:Leopold Weiss) yang merupakan penterjemah Quran, sanggup pergi tinggal di tanah Arab, untuk appreciate the Arabic Figure of Expression, sebelum boleh beliau menafsir Quran... penterjemah ini memerlukan 3 ability dengan cekap.. Celik Literatur Inggeris, Celik Literatur Arab & kebolehan "translation".. integrasi ketiga-tiga kebolehan ini, InsyaAllah menghasilkan terjemahan yang lebih tepat (walaupun ke-aslian Quran itu sudah hilang)

kepada yang kurang memahami video Nouman di atas, atau tidak dapat menontonnya, cerita mudahnya begini.. Jikalau (dan ini hanyalah contoh), Allah s.w.t. menghasilkan esei mengenai tamadun manusia, dan Sejarawan seperti Ibn Khaldun atau Ibn Kathir (betul ke tokoh2 ni sejarawan? jahil ni =_=') menghasilkannya jua.. hasilnya PASTI akan lain dalam 2 hal
yaitu:
1.Content (Pengetahuan Allah s.w.t. begitu luas, obviously)
2.Style of Writing (manusia akan melakukan kesilapan ejaan dan penulisan kadang2 berpandukan mood.. seperti penulis ini juga :P)

++untuk dapat lebih huraian, sila cari dan tontoni lecture Nouman Ali Khan, "Divine Speech" enjoy++

maka,antara mukjizat Al-Quran adalah GAYA (STYLE) keadaannya, yang datang Daripada Dia yang Perfect (Allah s.w.t.)
nak lihat contoh bagaimana Mukjizat boleh hilang bila diterjemahkan? biar penulis try terjemah literatur terkenal A. Samad Said - The Dead Crow, dalam BM..

"Kelihatan Gagak layu,
dalam longkang,
berdekatan pejabat post,
lelaki tua,
lemas menyedut udara..."


.....forget it..... nampak tak bagaimana "majestic" Quality-nya dah hilang? maybe ada yang boleh terjemahkannya dengan lebih baek, tetapi tidak dinafikan, quality-nya berubah.. Samalah dengan Mukjizat penulisan Al-Quran.. (this is why we need to at least try to learn basic arabic..)

Jelas dari Cabaran Quran di bawah, ianya meliputi banyak aspek-aspek & dimensi-dimensi lain.. kelemahan dari sudut gaya dan kata-kata akan wujud, sungguhpun segala bagai Cendiakawan & Sasterawan dari golongan Jin & Manusia kau campak masuk dalam projek "menyahut cabaran Quran" (mungkin disentuh in future posts InsyaAllah.. about Responses to The Challenge of Quran)

Al-Isra 17:88. Katakanlah: "Sesungguhnya jika manusia dan jin berkumpul untuk membuat yang serupa Al Qur'an ini, niscaya mereka tidak akan dapat membuat yang serupa dengan dia, sekalipun sebagian mereka menjadi pembantu bagi sebagian yang lain".

So, what you get from the Quran, is a perfect literature.. better than Shakespear's!


Jadi, takat mana penulis yang pelik ni (Abu Gharib = Father of Strangers) boleh bantu, ialah menjadi penunjuk arah, kepada penunjuk arah (ya'ni, scholars) yang menunjukkan arah jalan (ROAD) ke Syurga dengan menggunakan Quran & Sunnah sebagai basis..

namun, jangan taksub dengan satu-satu penunjuk arah sahaja.. even Sahabat pun luas dalam pemikiran(Last video di bawah explains).. Kadang2, kita memerlukan lebih dari satu penunjuk arah dalam satu-satu hal, tapi, material asasnya kekal sama, yaitu (THE MAP) Quran & Hadith..

maka, adalah usaha yang murni untuk kita connect all the common dots dalam satu-satu topik sebelum membuat suatu kesimpulan.. (kita share2 software in next post untuk perbincangan in future posts).. macam puzzle-piece.. ketahui setiap selok-belok dalam "The Map", baru kita jumpa the one "who give the directions"... untuk bertanya sama ada benar ataupun tak kesimpulan kita.. inilah kepentingan scholars juga, untuk mencungkil dan menerangkan ilmu Al-Quran.. baik tafsiran dari Salaf, Mahupun Khalaf..

I guess we can now understand, why the prophet s.a.w told about the Quran and Sunnah:

if you follow these you will never go astray

kerana, ada sahaja penunjuk arah yang tersalah tunjuk (Nauzubillah.. moga dengan tidak sengaja).. Ada juga penunjuk arah seperti Irsyad Manji, Salman Rushdie & Rashad Khalifa yang memberikan interpretasi-interpretasi pelik daripada Peta2 kita..


ketahuilah, Manusia tidak bebas daripada kesilapan..

tapi, ada juga penunjuk arah yang menyalahkan penunjuk arah yang lain.. faham tak ni? saya petik kata2 Aiman Azlan ye.. (tak, ni bukan cakap pasal dia, cakap pasal tepatnya quote dia)

"Yang tak bestnya ceramah agama kat Malaysia ni ialah selalunya ada segmen politik kutuk-mengutuk."
Saya harap 'orang-orang berkenaan' dapat baca status ni. Ini realiti. Ini keluhan orang-orang muda.


p/s: Status ni neutral dan tidak menuding jari kepada mana-mana aliran politik yang spesifik. Kalau nak tuding jari, tuding kat cermin."

Aduhh, politik.. menegur itu normal.. kalau dah sampai sesat-sesatkan yang lain, hurmm, lain ceritanya tu..

harapan: dapatkan idea yang harmoni di antara pemberi-pemberi arah tersebut..

Ayuh pelajari Bahasa Arab! Ayuh sambut mukjizat Al-Quran!

p.s. penulis pernah dapat skor 7% untuk exam Bahasa Arab time Darjah 5... ='D.. yela, orang suruh belajar, die main2 kat Sekolah Agama..

#nampak sangat serangan penjajah memang berhasil.. kebanyakan masyarakat kini, Arab fail (ouch), Quran pun jarang baca, apatah lagi nak dapatkan pedoman daripadanya.. you can say farewell to a portion of mukjizat if we stay like this..(kalau 100% dependant on translation.. tak salah, tapi usahalah untuk mara ke hadapan)..

@promotion@
return back to the sunnah.. Bacalah Quran dari cover-to-cover.. (5 pages after each fardu salah, in 30 days dapat setelkan approx. 700 pages.. Khatam sekali sebulan)..


##conclusion artikel ni mudah.. kita tak reti nak baca peta (dahla gayanya poetic, seiring dengan ilmu pula), jadi, perlulah penunjuk arah untuk membantu kita membaca & memahaminya..

tapi, lebih elok untuk berusaha mendapat pengetahuan asas membaca peta.. ataupun mengumpul info-info dalam peta (next post :P)


Ramadhan dah dekat.... :)


Final Warning about Statement  
"...we must remove the "Arabic Qur'an" from their midst, and abolish the Arabic language.from their tongues."


bererti:

 1.musuh kita akan redha andainya Quran Arabic sudah tiada lagi dalam kalangan kita (maksudnya, mereka okay dengan Terjemahan Quran)..
DAN

2.JIKALAU ADAPUN Arabic Quran, bahasa Arab akan dipastikan tidak membawa apa-apa maksud bagi kawasan tersebut 
(dihilangkan amalan penggunaannya "abolish from their tongues")...



You REALLY3 have to wonder this; 
dahulukala, MAJORITI nenek moyang kita RATA2-NYA fasih berbahasa Arab.. Kenapa selepas Kolonisasi & De-Kolonisasi, Bahasa Arab sudahpun lenyap secara besar-besaran? Kenapa mereka bertekad untuk melenyapkannya? Atau adakah De-Kolonisasi dilakukan selepas berjaya membuang Bahasa Arab dari Tanah Melayu(dan tanah2 jajahan lain di serata dunia)??? Spekulasi BESAR di sini..

PHEWWWW... sori kalau xbermanfaat..

6 comments:

Inspector Saahab said...

subhanallah
sangat bermanfaat ni
suka saya melihat site ni semakin meriah. fan page sgt membantu.
dan teringin sekali bertemu mata dengan antum :)
in sha Allah

teruskan saudara !:)

Fish in a Spacesuit said...

nice quotes!thanks a lot!

Ramai yg fly ke tanah arab,exmple:mesir, semata-mata untuk belajar bhs arab tak kisahlah tua atau muda, ambil markas bahasa and then able to translate pelbagai kitab2. Semata-mata untuk tau, telan, hadam, dan faham betul-betul bicara pencipta kita.

So?? Jom belajar bhs arab!

good job for the post! so colourful ;)

Ikram Mohd Noor said...

4 pages setiap kali lepas solat fardhu boleh khatam sebulan. kalau tak larat, 2 pages lepas solat, khatam 2 bulan. kalau 1 page, 4 bulan. at least tahu makna. kita buat sikit2 dulu. bila rasa dah ok, kita improve, improve, improve, improve, improve.............

Bumao said...

Semoga Allah membalas jasa kamu semua. bagus2, wah the power of words kn. boleh mengubah idup orang. caya la!

Sumayyah said...

thank you for the BIG BIG BIG heads up... insyaAllah i will share with others:) jazakumullah!

Abu Gharib said...

thx! jarang-jarang dapat tulis.. anggap 1 artikel cukup untuk sebulan dua, hehe..

sedikit huraian mengenali salah faham term Quran & "Iqra", baca 10 saat dah habis.. bermakna juga.. http://www.qtafsir.com/

Stuju dengan Ikram, kalau nak speed, baca 4 muka sebelum dan selepas solat, dapat khatam 2 kali sebulan. kalau nak go slow and steady = more penghayatan (dan InsyaAllah effective & effisien), baca 2 mukasurat sebelum dan selepas solat, khatam sekali sebulan. Terpulang

Gadgets By Spice Up Your Blog