Wednesday, June 27, 2012

Cinderella


“An arranged marriage?”

“Errr… kinda?” Salah ke?

Uncle Ben kat sebelah buat muka berkerut. “Have you ever fallen in love before?”

“Frankly speking, yes.” Wan mengekalkan senyum pada bibir.

“Why didn’t you marry the one you love?”

“Well…err.. I’m afraid she’s just not the best for me.”

“How could you be so sure about that?”

Musyawarah?? Istikharah?? ”I’m afraid I would love her beauty more than what I love within her.”

“Hmm..so, you’re telling me that your wife now is the best for you? How could you be sure about that? You didn’t even know her before your marriage. You’ve never met her until your wedding day.”

“You know the story of Cinderella and her glass shoes?” 

“Of course I do.”

“Well, my story is almost the same as Cinderella’s story, except for the royal ball and the dance. I sought for a girl who fits my glass shoes.”

“Err… you had that glass shoes with you?” Uncle Ben menambah kerutan pada dahi.

“Haha. What I mean by the glass shoes is the standards that I put in order to seek for a wife. Then, I ‘ordered’ a friend to seek for my Cinderella.”

“What if your friend had cheated you?”

“I have faith in my friend. Husnudzhon.”

“Husnu..what?”

“I mean, positive thinking.”


“So, what are your ‘glass shoes’?”

“Someone who can accept me the way I am no matter what.” "And someone who can remind me of Him." Always.

“What? Only that?”

Wan angguk.

“You married her just because she fits your glass shoes? You didn't even know her that well."

Wan angguk lagi. “I know her more than enough through my friend.”

“But still, you’ve never even met her.”

Sekali lagi, Wan mengukir senyum kepada Uncle Ben. “If Prince Charming was able to fall in love with his Cinderella although he barely knew her, why couldn’t I?”

“But Prince Charming fell in love with Cinderella’s beauty.”

“And I fell in love with the beauty within her.” Senyum masih lagi tidak lekang pada bibir Wan.

Jeda menyapa perbualan tersebut. Seketika, Uncle Ben menarik senyum tanda bersetuju sambil mengangguk-angguk kecil. Wan membalas senyuman sambil mengalih pandang kepada Mira yang sedang mendekati mereka dengan Vanilla’s Got Nuts di tangan. Uncle Ben turut mengalih pandang pada arah yang sama.

“Oh uncle, this is my ‘Cinderella’.” Wan memperkenalkan sebaik Mira melabuhkan sila atas park bench tersebut.

“I can see the resemblance.” Uncle Ben sekadar menarik senyum menyapa.

“Ha! Ngumpat Mira la tu!” Mira menarik muncung.

“Ala, kat bang tak beli.”

“Beli sendiri la.” Mira menggigit kon aiskrim.

Wan pula yang menarik muncung buat gaya merajuk.

“Alololo…,” Mira menyuakan aiskrim dekat ke mulut Wan.

Wan mengigit pada tempat yang baru sahaja digigit pada Mira.

”Isshh, ngada!” Mira menarik pangkal hidung Wan.

Uncle Ben yang melirik tingkah kedua suami isteri itu ketawa kecil. “Love really is something.”

“Ha??” serentak Mira dengan Wan menoleh kepada Uncle Ben.

“I guess, fairytales do come true.” Uncle Ben menyambung lagi.


Aritu, saya ada chat dengan kawan kat Rusia. Dia pernah ditanya oleh non-muslim tentang hijab. Rasa respect yang menggunung sebab teringat Hlovate’s 5 Tahun 5 Bulan bila Jo kena tanya pasal hijab too. 5 Tahun 5 Bulan in real life!
Tapi, when viewing from another perspective, kita dapat tengok, ramai lagi kat luar sana yang masih belum faham pelaksanaan Islam. Hijab, solat, puasa, jihad, and also arranged marriage(baitul muslim). Bila fikir balik, terlaksanakah Shahadatul Haq kita?


“I think, we really should be going now Uncle.” Wan meminta diri seraya bangun dari park bench tersebut. Mira mengikut.

Uncle Ben sekadar mengangguk.

“Err son..” Uncle Ben memanggil setelah Wan dan Mira mengorak beberapa langkah meninggalkan Uncle Ben.

“If you don’t mind, I would like to ask you about…


L_ve won't become complete without it's 'O'. 'Onesty. Eheh!
Tell what is untold

#credit utk Abu Gharib sbb tlg check! thihihi...
May Allah Bless :)

13 comments:

Spacefishy said...

wow.. you never failed to amaze me. good job! keep it up!

jazakallah khair..

Anonymous said...

urm i think it should be glass shoes not glass slipper. it sound a bit funny. hehe. just my POV.

Habiburrahim said...

anonymous : me too tough. Haha. Ive googled it before, found both can be used. but stilll, sounded funny. so, I've changed it then. Haha. Thanks

spacefishy: thnks, waiyyakum

Ikram MN said...

Wachaa!!! Terasa nak berkung-fu dengan Habiburrahim. Kenapa jiwang sangat? Huhu...

Inspector Saahab said...

ini sangat smart!

Spacefishy said...

Habiburrahim: Salam alaik. Maaf utk lagi 1 komen.heh. Saya ada sesuatu yg ingin dibincangkan, yg mana berkait rapat dgn bakat enta.I'm working on something, still in progress.. tapi rasanya dah tiba masa untuk tanya enta. fhm ke? mcm mne?

Habiburrahim said...

spacefishy : hmm..x jelas.
tp, insyaAllah, kalau nta harapkan apa2 peertolongan, insyaAllah ana tolong

Spacefishy said...

habiburrahim:maaf ganggu masa tidur anda di Msia skrng.okay,so saya sdg cuba utk mahir dlm programming visual fiction. visual fiction/novel adlh cerita berbentuk visual, yakni bserta gmbr dn kdg2 dgn music. saya nak cuba je, memandangkn xpernah lg sesiapa mmakainya sbgai wasilah dkwh.saya berminat dgn gaya pnulisan enta, lbih byk dialog, yg mna sgt ssuai dgn cara visual fiction utk dpersembahkan. sudi ke kalau enta menjadi writer saya? (ceh,mcm mrisik sudah.. haha)

Habiburrahim said...

ooo..eh, gempak la tu idea tu. InsyaAllah, Allah permudahkan usaha nta. ana x sure byk mmbantu atau tidak. hmm..insyaAllah,kalau ad yg boleh dtolong, boleh ana tolong. ana cuba. (tp jgn salahkn ana kalau tak dpt mnolong. thihi...) idea ana pun, bkn dtg dlm keterpaksaan, cme ilham dariNya. kalau nak senang, nta cedok je idea2 dr citer2 ana, x kesah. hak milik Allah semuanya

eh, nta knal Ir Jinggo kn. kalau nk lg sng, kta berhubung mlalui FB.(ana will be away for a day or two lps ni. kalau ana x bls tu,jgn mrh ana)
jzkk

Feilong said...

sangat comel~~~!!! rasa nak je dapat suami gini~~!! *ehem..ehem*

tp post ni menarik. mmg ramai lagi yg tak tahu pasal Islam yg sebenarnya. dulu sy ada student Chinese. Dia kristian. roommates dia melayu. one day, one of her roommate cakap kat saya yg budak cina tu selalu je baca bible every morning. then saya jawab:

'tgk! org bukan Islam pegang je pada kitab dia. awak tu mengaji berapa kali sehari? tak malu ke?'

sy berani cakap macam tu sebab sy tau budak tu tak pandai mengaji. pandai kutuk orang je. hopefully sekarang dia sudah berubah :)

Spacefishy said...

alhamdulillah,syukran.oh, saya xknal Ir Jinggo. maaf..
rsenya mlalui email lbih mudah utk enta insya Allah, boleh attach dlm bentuk doc. tak apa ke? jzkk. check my profile for email.

Habiburrahim said...

inshaAllah.
emel dah dhantar..

Gadis Kokot said...

rindu sangat dengan hlovate. karya2 dia. guess she's too busy huh. tapi bila blogwalking, tgk betapa roh yang ada dalam karya dia, delivered well by her readers too, thats beauty. tambah dengan fikrah pulak, that is HUGE.

keep writing bro!

Gadgets By Spice Up Your Blog