Friday, June 22, 2012

Uhibbuka fillah


Tetingkap Skype dibuka.Nak call ke tak, nak call ke tak, nak call ke tak.
Rafi membulatkan tekad. Call cutton pada nama ‘Wan’ di tekan. Seketika, suara di hujung talian menyapa telinga.
 “Assalamualaikum Rafi.”

“Wa’alaikumussalam.”

“Anta tengah buat apa?”

“Hmm.. tengah call anta la.”

“Haha. Ana tengah taaruf dengan ikhwah dari KL ni. Best. Ramai datang.”

“Oh, anta pergi ya? Ana tak dapat pergi.”

Nada kecewa pada belakang ayat Rafi dapat ditangkap di telinga Wan. “Ala, tak apa. Lain kali, kita buat 
lagi grand ya??”

“Haha. Ada-ada saje anta ni.”

“Anta balik KMB bila?”

“Laa..semalam baru tanya. 23hb ni.”

“Saja nak mulakan panjangkan call.”

“Haha. Busy ke?”

“Tak. Anta?”

“Tak. Dia orang tengah bakar satey. Ana ponteng.”

“Anta apa khabar?”

Soalan..apekah?? ”Alhamdulillah. Khabar baik. Letih.”

“Kenapa?”

“Jalan jauh.”

“Tu la, tak ajak.”

“Anta tak nak pergi.”

“Hmm, Wan..”

“Ya..”

"Hmmm.."

“Kenapa ni?”

“Entah, rindu.”

“La, apasal tak cakap.”


Sorry editor besar, Ir Jinggo, cerpen agak mengarut. Cerpen atas dasar emosi agkanya. Cerpen atas dasar rindu. Rindu pada ikhwah Terengganu yang semuanya super saiya. (Tak sangka ramai ikhwah yang osem di Terengganu.) Rindu pada dua sahabat saya, sorang di Alexandria, sorang di uhukk uhukk…(malu nak sebut) rindu pada ukhwah alam maya yang baru terdiscover. Rindu pada semua sahabat seperjuangan. Rindu pada jaulah yang tak sempat diikuti. (takde jodoh agaknya). Rindu pada rehlah di Bukit Besar. Rindu pada rehlah di Pantai Teluk Ketapang.

Ukhwati fillah is not about friendship, it’s not about we benefit each other, but it’s about benefitting Islam. – Insp Sahab.

“Rafi.”

“Hmm..”

“Uhibbuka fillah.”

“Ya Allah. Nak nangis rasanya. Uhibbuka fillah kaman. Abadan abada.” T_T


 May Allah Bless :)

15 comments:

Inspector Saahab said...

Subhanallah T_T
uhibbuka fillah :)

la yu'minu ahadukum hatta yuhibbu liakhi kama yuhibbu linafsih

:')

Ana Pengembara said...

menarik...

:')

Habiburrahim said...

Waaa..!
jangan cakap camtu insp. Ni lagi nak nangis ni.

:')

Muhammad PeacemakerIslam said...

SubhanAllah..
cannot denied it more..

Jazakallahukheir..

Uhibbuka fillah..
:')

anamuzakkar =.= said...

habiburrahim mmg nak kene babab ni
nak menangis~~
:')

Ir Jinggo said...

rindu anda2 semua.. :)

Feilong said...

as-salam saudara Ashabul Islam

bila baca dialog saudara, terasa rindu pada seseorang yg dah lama menyepi. sayangnya, saya tak dapat nak hubungi orang itu. huhu. dialah sahabat saya, susah dan senang, yg kenal saya dari kecil sampai la 2 tahun lepas...eh, kenapa saya emo plak ni?? hehe.

anyway, kalau saudara ada masa terluang, sudilah jenguk blog saya. tp blog saya tu hanya ada novel fantasi sahaja...nk tulis benda2 gini tak berapa nak reti..huhu

Ir Jinggo said...

Wassalam teacher.. insha ALLAH *saya ex student Kopu*

Feilong said...

Ir Jinggo: oooo...really?? ok2 :)

Ir Jinggo said...

haha..yup..tp form 4 pindah masuk tgb :3 ntah mcm mana ter isi borang..ahak

Inspector Saahab said...

laaaaa
amal kau ke ir jingo ?
o.o
keliru dah

Ir Jinggo said...

eh bukan..amal yang lain..

musheh said...

err. begitu comel.

sy jarang terexposed dgn rindu2 para ikhwah. oh sgt comel.

Ikram Mohd Noor said...

musheh. anda belum tengok real life.
mungkin anda akan rasa geli.

mungkin... =D

Spacefishy said...

rindu nak berjaulah bersama rakan-rakan sperjuangan..

sharing sempena kemenangan Mursi sy bru update, siapa sudi silalah baca.

(tp penulisn sy xshebat authors ashabul islam. dn blog sy mmg hakikatny nmpk kbudak-bdkn.maaf)

Gadgets By Spice Up Your Blog